luni, 18 martie 2013

Elveţia

Confederaţia Elveţiană, denumită prescurtat Elveţia, este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome, cu capitala la Berna.
Elveţia are o suprafaţă de 41.285 km pătraţi (România are o suprafaţă de 238.391 km pătraţi) şi este faimoasă pentru priveliştile alpine, pentru lacuri, păşuni montane, pentru pădurile de conifere, transportul care funcţionează perfect, pentru neutralitatea armată (nu a mai fost în război din anul 1815),  pentru că aici îşi au sediul cele mai bogate bănci din lume şi multe organizaţii internaţionale etc.
Elveţia nu este membra a Uniunii Europene dar face parte din zona Schengen.
Nivelul de trai este foarte ridicat având cea mai mare bogăţie dintre tările lumii, pe cap de persoană adultă.
Elveţia cuprinde trei mari regiuni lingvistice şi culturale: germană, franceză, şi italiană, la care se mai adaugă văile vorbitoare de retoromana. De aceea, elveţienii nu formează o naţiune în sensul unei identităţi etnice şi culturale.
Capitala Elveţiei este Berna.
Oraşul Berna este situat în câmpia Elveţiei, la o altitudine de 542 m, aproximativ în mijlocul ţării, între munţii Gurten şi Batinger.
Oraşul pare încremenit în timp, clădirile şi străzile, fiind în forma în care au fost reconstruite după un incendiu din anul 1405 când oraşul a fost distrus în mare parte.
Centrul medieval a fost înscris pe lista pe lista UNESCO a Patrimonului Cultural Mondial.



In Elveţia, mai exact în nord-vestul Genevei, la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, îşi are sediul Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), înfiinţată în baza convenţiei semnate de 11 state din Europa, în data de 29 septembrie 1954.
Fiind un centru de cercetare international, cercetarile CERN nu se afla in mod oficial nici sub jurisdictia Frantei, nici a Elvetiei.
Dupa infiintare, la CERN au aderat si alte state.



Surse:

Elveţia-Wikipedia
Elveţia ca o carte poştală
Elveţia-itinerarii, atracţii turistice, informaţii utile
Zurich, visul elveţian
Zurich
Berna-Wikipedia 
Ghidul turistic al orasului Berna
CERN
Wikipedia-CERN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu